Technische eigenschappen van massief bamboe.

 

Voor de productie van KOSA-bamboo wordt uitsluitend de Phyllostachys edulis gebruikt, een bamboe soort die tot wel 20 meter hoog kan groeien. Deze grassoort is al binnen vijf jaar volgroeid en kan vervolgens geoogst worden voordat het aan zijn het natuurlijk verval begint. De stammen worden tot lange smalle strips gesneden en onder hoge druk samengeperst. In een lange rechthoekige mal ontstaat dankzij de toevoeging van lijm een massieve balk. Na dit productie proces bezit het balkmateriaal de sterke eigenschappen die uitstekend geschikt zijn voor de timmerindustrie. 

De lichte naturel kleur is de originele kleur van de bamboe grondstof. De karamel kleur ontstaat door het verhitten (stomen) van de strips waardoor de natuurlijke suikers karameliseren, dit geeft een door en door bruine kleur aan het bamboe. De verandering van technische eigenschappen door dit proces is vrijwel nihil.

 

- Hardheid bamboe hout

KOSA-bamboo bereikt een zeer hoge dichtheid door de druk die tijdens het productie proces wordt uitgeoefend. De bamboe strips worden met maar liefst 2500 ton samengeperst en het materiaal bereikt daardoor een dichtheid tussen de 1050 en 1150 kilo/m3 (dit zal dus niet drijven).

De hardheid voor houtsoorten wordt vaak aangeduid in Janka waarde, KOSA bamboo behaalt een waarde van 14000 Newton op de schaal van Janka (eikenhout behaalt bijvoorbeeld slechts 7000). 

Op deze waardes zijn zaagmethodes (langs, kwartiers of kops), afwerkingen en vochtpercentages van invloed en kunnen hierdoor afwijken.
 

- Stabiliteit bamboe hout

De KOSA-bamboo producten kunnen net als hout reageren op vochtwaardes, tijdens het productie proces wordt veel aandacht besteed aan het stabiliseren van het materiaal. Het evenwichtsvochtgehalte is 10% bij 20°C en 65% relatieve luchtvochtigheid, 8% bij 20°C en 50% rel. luchtvochtigheid. De Krimp en Zwelling zijn 0,24% per 1% verandering Vochtgehalte (dit is vergelijkbaar met zeer stabiele hardhout soorten).

 

- Lijm

Tijdens het pers proces van de bamboe balken wordt lijm toegevoegd om het materiaal te binden. Het geperste bamboe bevat uiteindelijk tussen de 6% en 10% Phenol Formaldehyde. De Formaldehyde-emissie voldoet aan de klasse E1 (< 0,124 mg/m3) (EN 717-1) Europese norm.

 

- Brandveiligheid

Dankzij de hoge dichtheid van onze bamboe materiaal beschikt dit over zeer goede brandwerende eigenschappen. Voor gedetailleerde test resultaten kunt u contact opnemen met info@kosa-bamboo.nl

 

- Bewerking, verlijming en afwerking van bamboe 

Half en eindproducten kunnen worden verlijmd met een watervaste D3 lijm voor interieur toepassingen tenzij bijzondere eigenschappen worden verlangd. Bij het bewerken van bamboe producten raden wij aan met hardmetalen gereedschappen te gebruiken. Wij adviseren KOSA-bamboo af te werken met een beschermende lak of meubel-olie.

 

- Duurzaamheidsklasse

Op dit moment concentreert KOSA bamboo zich op producten voor interieur toepassingen. Wilt u bamboe toch graag ook buiten toepassen dan raden wij aan een gesloten verf of lak systeem te gebruiken.