Technische eigenschappen van massief geperst bamboe.

 

Voor de productie van KOSA bamboo wordt uitsluitend de Phyllostachys edulis gebruikt, een bamboe soort die tot wel 20 meter hoog kan groeien. Deze grassoort is al binnen vijf jaar volgroeid en kan vervolgens geoogst worden voordat het aan zijn het natuurlijk verval begint. De stammen worden tot lange smalle strips gesneden en onder hoge druk samengeperst. In een lange rechthoekige mal ontstaat dankzij de toevoeging van lijm een massieve balk. Na dit productie proces bezit het balkmateriaal de sterke eigenschappen die uitstekend geschikt zijn voor de timmerindustrie. 

- Kleuren bamboe

De lichte naturel kleur is de natuurlijke kleur van bamboe direct onder de groene schil. De karamel kleur ontstaat door het verhitten (stomen) van de bamboestrips waardoor de natuurlijke suikers karameliseren, dit geeft een door en door bruine kleur aan het bamboe. De verandering van technische eigenschappen door dit proces is vrijwel nihil. Overige kleuren kunnen worden bereikt door middel van gekleurde meubelolie of lakken.

 

- Hardheid bamboe hout

Massief geperst bamboe bereikt een zeer hoge dichtheid door de druk die tijdens het productie proces wordt uitgeoefend. De bamboe strips worden met maar liefst 2500 ton samengeperst en het materiaal bereikt hiermee een dichtheid tussen de 1050 en 1150 kilo/m3.

De hardheid voor houtsoorten wordt vaak aangeduid in Janka waarde, KOSA bamboo behaalt een waarde van 14000 Newton op de schaal van Janka (eikenhout behaalt bijvoorbeeld slechts 7000). 

Op deze waardes zijn zaagmethodes (langs, kwartiers of kops), afwerkingen en vochtpercentages van invloed en kunnen hierdoor afwijken.

- Stabiliteit bamboe hout

KOSA bamboo massief bamboe reageert net als hout op vochtwaardes en veranderingen. Tijdens het productie proces wordt dan ook veel aandacht besteed aan het stabiliseren van het materiaal. Het evenwichtsvochtgehalte is 10% bij 20°C en 65% relatieve luchtvochtigheid, 8% bij 20°C en 50% rel. luchtvochtigheid. De Krimp en Zwelling zijn 0,24% per 1% verandering Vochtgehalte (dit is vergelijkbaar met zeer stabiele hardhout soorten). 

Bamboe panelen en werkbladen dienen rondom van lak of meubelolie te worden voorzien ter bescherming tegen vocht invloeden en vlekken. Voorkom ten alle tijden voor dat er grote verschillen in vochtwaarde en temperatuur ontstaan aan weerszijden van bamboepanelen.

 

- Lijm

Tijdens het pers proces van de bamboe balken wordt lijm toegevoegd om het materiaal te binden. Het geperste bamboe bevat uiteindelijk tussen de 6% en 10% Phenol Formaldehyde. De Formaldehyde-emissie voldoet aan de klasse E1 (< 0,124 mg/m3) (EN 717-1) Europese norm. Panelen ofwel "houtverbredingen" worden gemaakt door middel van meerdere bamboe planken, balken of strips aan elkaar te lijmen, de lijmsoort die hiervoor gebruikt wordt is afhankelijk van de gewenste eigenschappen van het eindresultaat. We kunnen u hier per product meer over informeren. 

 

- Brandveiligheid

Dankzij de hoge dichtheid van onze bamboe materiaal beschikt dit over zeer goede brandwerende eigenschappen. Voor gedetailleerde test resultaten kunt u contact opnemen met info@kosa-bamboo.nl

 

- Bewerking, verlijming en afwerking van bamboe 

Half en eindproducten kunnen worden verlijmd met een watervaste D3 lijm voor interieur toepassingen tenzij bijzondere eigenschappen worden verlangd. Bij het bewerken van bamboe producten raden wij aan met hardmetalen zagen/beitels te gebruiken voor een lange standtijd. Schuren is mogelijk met standaard houtschuurmiddelen. Zorg voor voldoende stofafzuiging op uw werkplek. KOSA bamboo massief bamboe dient te worden beschermend met lak of meubelolie ter bescherming tegen vocht en vlekken.

 

- Duurzaamheidsklasse

Op dit moment concentreert KOSA bamboo zich op producten voor interieur toepassingen. Wilt u bamboe toch graag ook buiten toepassen dan raden wij aan een gesloten verf of lak systeem te gebruiken.