.filter-heading.filter-by-category { display: none; } .entry-category { display: none; } .entry-tags { display: none; }

Werking in bamboe

Werkt bamboe ook net als hout?

Bamboe heeft net als hout poriën en kan vocht opnemen en afstoten. Het gevolg is vervorming ofwel krimp en zwelling. Als het vochtbalans in een plank of paneel verstoord raakt door invloed van binnen of buitenklimaat en temperatuur wisselingen zal deze vroeg of laat kromtrekken, dit ontstaat doordat een zijde meer krimp of zwelling vertoond dan de andere zijde.

In vergelijking tot andere houtsoorten.

Massief bamboe bestaat uit kleine strips die in elkaar geperst worden. Deze strips worden alvorens het persproces gedroogd. Hierdoor is de vochtigheid door het gehele materiaal gelijk.

Houtsoorten die voor interieur toepassingen geschikt worden gemaakt worden gedroogd in houtdroogovens. De kunst om dit zeer gelijkmatig van buiten naar binnen gedroogd te krijgen is een precisie werk dat lang niet altijd goed gaat. Hout dat niet juist gedroogd is zal eerder vervormen of scheuren. Daarnaast heeft hout ook nog jaarringen, dit levert een bepaalde spanning op in het hout, dit resulteert regelmatig in torderen, krommen of schotelen.

Bamboe is dus niet vrij van werking, maar zal niet gauw geneigd zijn om krom te trekken of te torderen. Zorg er wel goed voor dat panelen en planken aan beide zijdes gelijke “luchtbehandeling” krijgen om krimp en zwelling te beperken. Dit kan met afwerkproducten zoals lak of olie of met verlijming op een dragend materiaal. In opslag de producten altijd zo goed mogelijk inpakken of afdekken.

NOTE: In iedere richting ten opzichte van de nerf hebben hout en bamboe een verschillende mate van werking.