.filter-heading.filter-by-category { display: none; } .entry-category { display: none; } .entry-tags { display: none; }

Bamboe bewerking

Valt bamboe net zo te bewerken als hout?

Bamboe is van nature een ijzersterke plant, daarbij komt dat het persen tot balken dit materiaal een zeer hoge dichtheid geeft. Is dit materiaal dan wel geschikt voor houtbewerkingsmachines en heeft dit dan invloed op de levensduur van het gereedschap?

Is het materiaal niet te hard voor houtbewerkingsmachines?

Massief bamboe wordt samengeperst tot een dichtheid rond de 1100 kg per kubieke meter en daarbij wordt een hars gebruikt, deze combinatie levert een zeer sterk en slijtvast materiaal op. Uiteraard heeft dit voordeel ook zijn uitdaging op als het om bewerkingen gaat. Het is dan ook aan te raden dit alleen met professionele houtbewerking machines te verwerken. 

Heeft bamboebewerking invloed op het gereedschap?

Bij het zagen en frezen van bamboe zal men rekening moeten houden met een kortere standtijd van het gereedschap dan bij bijvoorbeeld eikenhout. Het is daarom aan te bevelen om uitsluitend hardmetalen freesmessen en zaagtanden te gebruiken.  Het gebruik van zwak of bot gereedschap kan leiden tot zwarte sporen. 

Lees meer over het verschil tussen massief geperst bamboe panelen en meerlaags bamboe plaatmateriaal in dit artikel.Valt bamboe net zo te bewerken als hout?