.filter-heading.filter-by-category { display: none; } .entry-category { display: none; } .entry-tags { display: none; }

Sterk bamboe

Hoe sterk is bamboe?

May 16, 2019

Bamboe is van nature een ijzersterke plant, daarbij komt dat het persen tot balken dit materiaal een zeer hoge dichtheid geeft. De bamboe stam hierbij wordt tot vezels versneden en met circa 2500 ton tot balkmateriaal geperst. Dat bamboe lichtgewicht stokken zijn is gaat na dit proces dus niet meer op.

De hardheid van bamboe.

Massief bamboe wordt samengeperst tot een dichtheid rond de 1150 kg per kubieke meter en daarbij wordt rond de tien procent lijm gebruikt, deze combinatie levert een zeer sterk en slijtvast materiaal op. Deze densiteit is hoger dan de meeste hardhoutsoorten, hardheid wordt veelal uitgedrukt in Janka (indruk) waarde, massief bamboe haalt een maar liefst 1400 N/mm2 op de schaal van Janka. Als referentie gebruiken we hier eikenhout, dit heeft een dichtheid van circa 800 kg per kubieke meter en een Janka waarde van circa 650 N/mm2. Bamboe producten zoals vloeren, trappen, horeca tafels en kantoormeubilair zijn daarmee uitstekend geschikt voor openbare ruimtes die op de eerste plaats slijtvast en duurzaam moeten zijn.

Heeft bamboebewerking invloed op het gereedschap?

Bij het zagen en frezen van bamboe zal men rekening moeten houden met een kortere standtijd van het gereedschap dan bij bijvoorbeeld eikenhout. Het is daarom aan te bevelen om uitsluitend hardmetalen freesmessen en zaagtanden te gebruiken.  Het gebruik van zwak of bot gereedschap kan leiden tot zwarte sporen.