.filter-heading.filter-by-category { display: none; } .entry-category { display: none; } .entry-tags { display: none; }

Duurzaam bamboe?

Hoe duurzaam is bamboe “hout” eigenlijk?

Er komen de laatste decennia steeds meer natuurproblemen op de wereld doordat wij met zijn allen niet duurzaam genoeg leven. Een grote factor hierin is dat er veel oerbossen worden gekapt om hout te gebruiken voor de bouwsector en decoratieve doeleinden. Er zijn natuurlijk alternatieven en bamboe "hout" is hier één van. Hier volgen een aantal redenen waarom bamboe planken, balken en panelen een goede keuze zijn boven hout.

Bamboe groeit veel sneller dan hout soorten

Bamboe groeit velen malen sneller dan hout. Bamboe kan tot wel 1 meter per dag groeien. Na vijf jaar is bamboe volwassen en op zijn sterkst, klaar voor de oogst. Bij de kap van bamboe bossen wordt er slechts een klein percentage van het bos uitgedund zodat het geheel ongestoord door kan groeien. Op deze manier blijft bamboe een onuitputtelijke bron. 

Bamboe verwerkt meer broeikasgassen

Bamboe is tevens duurzamer omdat dit per vierkante meter veel meer broeikasgassen kan verwerken tot zuurstof. Bamboe verwerkt ongeveer 35% meer CO2 om tot zuurstof dan de gemiddelde boom dat kan. 

Bamboe heeft minder zorg nodig

Bamboe heeft minder zorg nodig dan hout bossen omdat dit sneller groeit. In tegenstelling tot (hard)hout plantages is er geen aanplanting en uitdunning nodig. Ook het rendement uit het oppervlak van het bos is zeer efficiënt ten opzichte van hardhout bossen. De bodem raakt door het gebruik van bamboe niet uitgeput.

Je kunt hier meer lezen over waar bamboe vandaan komt.