Hoe duurzaam is bamboe hout?

Er komen de laatste tijd steeds meer problemen op de wereld doordat wij met zijn allen niet duurzaam genoeg leven. Een grote factor hierin is dat er veel oerbossen worden gekapt om hout hiervan te gebruiken. Er zijn enkele duurzame alternatieven en bamboe "hout" is hier één van. Hier zijn een aantal redenen waarom bamboe planken, balken en panelen een duurzaam alternatief zij voor andere soorten hout.

Bamboe groeit veel sneller dan hout soorten

Bamboe groeit velen malen sneller dan hout. Bamboe kan tot wel 1 meter per dag groeien. Na vijf jaar is bamboe volwassen en op zijn sterkst, klaar voor de oogst. Bij de kap van bamboe bossen wordt er slecht een klein percentage van het bos uitgedund zodat het geheel ongestoord door kan groeien. Op deze manier is en blijft bamboe een onuitputtelijke bron. 

Bamboe verwerkt meer broeikasgassen

Bamboe is tevens duurzamer omdat dit per vierkante meter veel meer broeikasgassen kan verwerken tot zuurstof. Bamboe verwerkt ongeveer 35% meer CO2 om tot zuurstof dan de gemiddelde boom. 

Bamboe hout is goedkoper om te verkrijgen

Bamboe hout is goedkoper om te produceren dan andere soorten hout omdat dit sneller groeit. Het heeft een aanzienlijk minder bos management nodig dan een (hard)hout plantage. Ook het rendement uit het oppervlak van het bos is zeer efficiënt ten opzichte van hardhout bossen.