Bamboe als alternatief voor hardhout

Een geweldig alternatief voor hardhout: geperst bamboe. Massieve bamboe balken en latten wordt verkregen door het bamboe tot vezels te lange snijden en deze vervolgens onder hoge druk in elkaar te persen tot een massief composiet. De bamboe strengen zijn zodanig met elkaar verweven dat er een structuur ontstaat die is te vergelijken met houtnerf. Nadat het bamboe is gedroogd is het eindresultaat harder en slijtvaster dan hout en kan het bamboe worden bewerkt met houtbewerkingsmachines. Op de pagina technische specificaties kunt u hierover meer lezen. KOSA Bamboo biedt een uitgebreid assortiment bamboe balken in tal van lengtes en maatvoeringen.

Uitgebreid assortiment bamboe balken, latten en planken

Met het assortiment bamboe producten zoals balken en planken worden allerlei verschillende eindproducten gemaakt. Denk aan onder meer meubels en panelen maar ook aan keukenfronten, traptreden en kozijnen. Het assortiment balken van KOSA Bamboe bestaat uit onder meer balken in de uitvoering naturel of karamel en met vingerlas tot verschillende lange lengtes. U kunt kiezen voor de kleur naturel met een look van eiken/grenen in verschillende lengte- en diktematen. Een andere mogelijkheid zijn de balken in karamel kleur, vergelijkbaar met de roodbruine kleur van meranti/walnoten.

Naturel is de natuurlijke kleur van bamboe direct onder de schil. De karamelkleur wordt verkregen door verhitting: in het bamboe karamelliseren de suikers door en door en dit geeft de bijzondere karamel-kleur aan het bamboe tot de kern. De bamboe latten en planken zijn verkrijgbaar in dezelfde uitvoeringen als de bamboe balken waardoor combineren eenvoudig is. Zie ook de productlijst van KOSA Bamboo.

Voordelen van bamboe

Hoewel bamboe formeel geen hout is maar een gras, bezit bamboe wel de eigenschappen van hardhout zoals de hoge draagkracht, hardheid en is extreem slijtvast. Bamboe is daarmee ook geschikt voor zware projecttoepassingen zoals vloeren en trappen. Omdat massieve bamboe balken, latten en planken worden geperst, hebben alle zichtzijden het uiterlijk van hout en is afwerking van de zijkanten niet nodig. Een ander groot voordeel van bamboe is de duurzaamheid en dat is zeker in deze tijd van klimaatveranderingen en ontbossing een belangrijk gegeven.

Bamboe is duurzaam

Bamboe is een onuitputtelijke grondstof. Omdat bamboe enorm snel groeit, kan snel worden geoogst. Na gemiddeld 4 tot 5 jaar zijn bamboestammen volwassen en op zijn sterkst. Tijdens de groei neemt bamboe meer CO2 op dan nodig is voor productie waardoor een CO2-neutrale levenscyclus is gegarandeerd. Na 5 jaar begint het natuurlijk verval van bamboe en is een hoogte van ca. 14 meter bereikt. Bamboe is dan ook een duurzaam alternatief voor houtkap.

KOSA Bamboe wordt geperst in vierkante mallen tot balkmateriaal en is daarmee optimaal geschikt voor transport. Een ander voordeel hiervan is dat er heel weinig verlies optreedt bij de verwerking van het bamboe, zeker in vergelijking met de verwerking van een boomstam. Het ruwe materiaal kan efficiënt worden opgedeeld tot de juiste afmetingen en met knoesten en andere zwakke plekken hoeft bij de productie geen rekening te worden gehouden. Het rendement uit het materiaal is hoog en geeft relatief zeer weinig afval.

Mogelijkheden bamboe balken, latten en planken

Trappen, kozijnen, panelen en werkbladen

Bamboe balken en onze andere producten van bamboe zijn geschikt voor een groot aantal verschillende toepassingen. Omdat bamboe aan zeer geringe slijtage onderhevig is, kan het worden ingezet voor zwaardere projecten zoals bijvoorbeeld trappen in openbare ruimtes. KOSA Bamboo levert naast ruw materiaal ook trappanelen in verschillende uitvoeringen en kan ook volledige eindproducten leveren. Bamboebalken lenen zich ook uitstekend voor het vervaardigen van kozijnen en staan naast duurzaamheid en kwaliteit ook garant voor een frisse en moderne uitstraling. Geperst bamboe kan eenvoudig gecombineerd worden met elk interieur; van klassiek tot modern of design. Andere toepassingen van bamboe balken, latten en planken zijn bijvoorbeeld wandpanelen, kastplanken, keukenfronten, barbladen, kantoormeubilair, eetkamertafels en schoolbanken.


Meer over KOSA Bamboo

KOSA Bamboo levert aan afnemers door heel Nederland waaronder meubelmakerijen, interieurbouwers, kozijnenfabrieken, keukenbouwers en trapfabrikanten. Omdat wij FSC-gecertificeerd zijn kunt u bij ons ook terecht voor producten met FSC certificaat. De internationale organisatie Forest Stewardship Council zet zich wereldwijd in voor verantwoord bosbeheer en door de keuze voor FSC-gecertificeerde producten draagt u bij aan een gezonde leefomgeving voor mens als dier.

FSCZaNKBc.jpeg

Bamboe uit eigen fabriek

Wij leveren vanuit onze eigen fabriek met een grote capaciteit, zowel bamboe balken als latten en planken, traptreden, panelen en andere producten. Maatoplossingen behoren eveneens tot de mogelijkheden. Neem contact op met KOSA Bamboo voor persoonlijke informatie en kijk op de website over uitgebreide informatie over massief bamboe, het productieproces, de specificaties, voor onze productlist en voor het opdoen van inspiratie voor de vele toepassingen van bamboe.